OPIS

Glutamin je najzastupljenija amino-kiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma.
Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6.
Smatra se uslovno esencijalnom amino-kiselinom, jer u trenucima stresa (naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres...) organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina.
Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija.

Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće.
Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića.
Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa amino-kiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant.
Zbog jakog antikataboličkog efekta (neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja) vrlo je značajan suplement za sportiste.
Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima.

Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna, količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase.
Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem.
Pošto čini više od polovine svih amino-kiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića.
Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili češće do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase.
Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju.

Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite.
Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje amino-kiselina i azota iz skeletnih mišića.
Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića.
Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike:

- pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda
- od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema
- pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa
- utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića
- neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga
- utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina
- utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota)
- poboljšava snabdevanje ćelija vodom
- povećava nivo hormona rasta (GH)

U ishrani glutamina ima naročito u žitaricama i u izolatima proteina (6-9% u izolatima sojinog i mlečnog proteina), a oni su sastavni deo kvalitetnih proteinskih štanglica i napitaka.

Pakovanje: 510 gr

SASTAV

UPOTREBA

Dnevno od 5 do 25 g (3 do 5 puta dnevno po 5 g), odnosno do 0,25 g po kilogramu telesne mase.
Glutamin je najbolje uzimati neposredno nakon treniga (5 do 10 g), uz obroke ili pre spavanja (5 g).
Doze od preko 40 g dnevno ne pružaju dodatne koristi.
Nema opasnosti od predoziranja niti od kontraindikacija.
Pošto je glutamin osetljiv na želudačnu kiselinu, najbolje ga je uzimati uz jelo ili sa proteinskim ili ugljeno-hidratnim napitkom, da bi se brže ugradio u mišiće.

 

Komentari

Trenutno nema komentara za ovaj proizvod.

KONTAKT

 

Dr Ivana Ribara 175/42

11073 Novi Beograd

Srbija

 

+ (381) 64 113 05 89

 

office@exploit.rs

PODRŠKA

INFORMACIJE